İstanbul'dan köken alan bir ırktır. Süs amacıyla beslenen, cazip, çekici görünüşlerinden dolayı çok sevilen ve ender bulunan tavuk ırklarındandır. Beyaz ve karışık renkli olmak üzere 2 varyetesi bulunmaktadır. Ayak ve bacakları da tüylerle kaplı, deri beyaz, incik ve ayak derisi ile pulları arduaz mavisi, kulak lobları kırmızı, gözler kızıl doru renktedir. Et ve yumurta veriminin düşük, ortalama canlı ağırlığın erkeklerde 2000 gr, dişilerde 1500 gr, yumurta kabuk renginin beyaz, yumurta ağırlığının 45 gr ve ortalama yıllık yumurta miktarı 70 adettir.
Silver Ligorin, kızıl Ligorin, kahverengi Ligorin vb. olmak üzere birçok farklı türü bulunan Ligorin tavuk ırkı, diğer yumurta tavuklarına kıyasla daha hızlı geliştiği ve yaşantısı boyunca çoğu zaman civciv çıkartmaya yatmadığı yani yumurtadan kesilmediği göz önünde bulundurulursa tavuk besicilerinin en çok tercih ettiği tavuk ırkı olduğu daha rahat anlaşılır. Yıllık yumurta sayısının suni ortamda 320-340, doğal ortamda ise 290-310 bandındadır
Kümese çabuk uyum sağlayan bir yapıya sahip olmaları yıllık yumurta sayıları ve yumurta üretimine erken başlamaları Lohman tavuk özellikleri kapsamında üzerinde durulması gereken temel noktalardır. Suni ortamda yetiştirilen Lohmanlar 16-19 hafta arasında yumurta üretimine başlarken, doğal ortamda yani salma olarak yetiştirilenler için bu süre 19-21 haftaya kadar uzar. Besici bu noktada tercihini daima doğal ortamdan yana kullanmalıdır. Doğal ortamda yetiştirilen Lohmanların yıllık yumurta sayısı; 220-250 iken, suni ortamdakiler için bu sayılar 260-280 bandındadır.
Bu ırk iyi bir et ve yumurta üreticisi olarak önemlerini korumuşlardır. Ağır yumurta veren bu hayvanların yumurta verimleri 150-160 adettir. Canlı ağırlıkları horozlarda 3.8-4.5 tavuklarda 3.2-3.5 kg’dır.
Kombine verimli bir Amerikan ırkıdır. Renk bakımından 7 varyetesi bulunmaktadır. Çubuklu ve beyaz varyeteleri en çok bilinenlerdir. Ortalama canlı ağırlık horozlarda 4-4,5 tavuklarda 3,0-3,5 kg’dır.
Yumurta verimi 200-220 adet, canlı ağırlıkları horozlarda 3,5-4,0 tavuklarda 2,5-3,0 kg’dır. Açık kahverenginden koyu kahverengiye kadar değişen yumurtaları 60-70g’dır.
Vücutta iri top top kabarık tüyleri ile bir sergi hayvanı olarak önem taşır ve diğer ırklardan ayrılır. Sık gurk olma özelliği gösterirler. Ortalama ağırlıkları horozlarda 4,5-5,5 tavuklarda 3,5-4,2 kg’dır. Sarı derili, bacakları tüylü ve yumurta kabukları kahverengidir. Yumurta verimleri 50 adetten az olup et verimleri öncelik kazanmaktadır.
BRAHMA’ lar MALAY ve COCHİN ırklarının melezlenmesiyle elde edilmiş olan bir Asya ırkıdır. Ortalama canlı ağırlıkları, açık renkli varyeteler de horozlarda 5,4 tavuklarda 4,3 kg’dır. Diğer iki varyete biraz daha hafiftir. Deri renkleri sarı, yumurta kabuğu kahverengidir.
Amerika’da melezlemelerle elde edilmiş olan, değişik renklere sahip bir ırktır. Bu ırka ait 9 varyete bulunmaktadır. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 3,9 tavuklarda ise 2,9 kg’dır. Bu ırklar dar sırtlı cılız hayvanların bulunması özelliğindedir ve düşük kuluçka randımanı istenmez.
İngiltere’de çeşitli ırklar arasındaki melezlemeler sonucunda elde edilmiş bir et ırkıdır. Vücudu kapsayan geniş ve düzgün görünümdeki tüyler bu ırkın tipik özelliğidir. Beyaz derilidirler, yumurta kabuk renkleri açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişir. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 4.2-5.0 tavuklarda 3.5-.-4.0 kg’dır.
Kombine verimli bir Amerikan ırkıdır. Renk bakımından 7 varyetesi bulunmaktadır. Çubuklu ve beyaz varyeteleri en çok bilinenlerdir. Ortalama canlı ağırlık horozlarda 4-4,5 tavuklarda 3,0-3,5 kg’dır.
Yumurta verimi 200-220 adet, canlı ağırlıkları horozlarda 3,5-4,0 tavuklarda 2,5-3,0 kg’dır. Açık kahverenginden koyu kahverengiye kadar değişen yumurtaları 60-70g’dır.