1. Orta Anadolu’da ve geçit bölgelerinde yetiştirilir sahil bölgelerimizde bulunmamaktadır. Türkiye koyun varlığının yarısına yakının oluşturur. Kangal, Sivas, Karakaş diye bilinen üç tipi vardır. Bölge şartlarına adapte olmuş, açlığa, kuraklığa ve kötü hava şartlarına dayanıklıdır. Et verimleri az, et kalitesi ise düşüktür.
2. Yapağıları kaba ve karışıktır. Yıllık yapağı verimleri 1,5- 2,0 kg kadardır. Yapağıları halı sanayinde, kilim, keçe ve yatak yapımında kullanılır.
3. Kuyrukları büyüktür ve 4-6 kg kadardır. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg, süt verimi 50-60 kg, her 100 koyundan 100-110 kuzu alınmaktadır. İkiz yavrulama oranı % 20-30 kadardır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-22 kg karkas verebilir.
1. Genel olarak Doğu Anadolu, kısmen Kuzey Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde özellikle Erzurum, Erzincan, Kars, Van, Bitlis, Bayburt taraflarında yetiştirilmektedir. Vücut renkleri kızıldan mora kadar değişmekle birlikte göz, ağız ve burun etrafı daha koyu renklidir. Baş, burun, karın altı ve bacaklar çıplaktır Kuyruk kısmı koyu olanları tercih edilmektedir.Açlığa ve kötü hava şartlarına dayanıklıdır. Koyun varlığının %22’lik kısmını oluşturur
2. Yapağıları kaba ve karışıktır. kirli yapağı verimi 2- 2,5 kg’dır
3. Yağlı kuyrukludur. Et verimleri az ve et kalitesi düşüktür. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 kg,. Her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Sütten kesimden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg karkas verebilir.
1. Vücut küçük yapılıdır. Sırt çizgisi düz, cidago yüksekliği beden uzunluğundan fazla, göğüs ve sağrı dardır. Genellikle beyazdır, göz ve ağız etrafında, kulaklarda ve bacaklarda siyah veya koyu kahverengi lekeler görülebilir. Göz altından yüze doğru yayılan oval şekilde siyah ya da koyu kahve nişaneler bulunabilir. Erkekler genellikle boynuzlu, dişiler boynuzsuzdur. Elverişsiz bakım ve besleme koşullarında yaşama gücü yüksektir. Adaptasyon yeteneği iyidir. Sıcak ve kurak iklim hayvanı olmakla birlikte değişik çevre koşullarında, yetersiz mera, barınak ve bakım besleme koşullarında yetiştirilebilir.
2. Kaba karışık yapağılıdır.
3. Yağlı kuyrukludur. Et verimleri az ve et kalitesi düşüktür. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 45 kg, süt verimi 58 kg, Her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Günlük canlı ağırlık 240 gr. dır.
1. Et ve süt verimi öncelikli olmak üzere iki farklı tipi vardır. Etçi tipte vücut ve göğüs geniş ve yuvarlak, kaslar gelişmiştir. Sağrı hafif meyilli, bacaklar nispeten kısadır. Sütçü tipte vücut ve göğüs dar, bacaklar uzundur. Sırt hattı hafif çukur, sağrı hafif düşük önden arkaya doğru daralan yapıdadır. Vücut genellikle beyaz olup, siyah ve alacalık ta görülür. Sürü içgüdüsü ve engebeli arazilerde uzun mesafeleri yürüme kabiliyeti iyidir. Adaptasyon yeteneği yüksektir.
2. Baş, karın altı, bacaklar ve bazılarında da gerdan yapağısızdır. Yapağı tipi kaba karışıktır.
3. . Kuyruk yağsız, uzun ve incedir. Et ve süt verimi oldukça iyidir. Et yağının kas ve lif aralarında dağılmış olması ete yumuşaklık ve lezzet verir. Kıvırcık kuzularının eti açık renkli ve ince liflidir. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 55 kg, süt verimi 83 kg, Her 100 koyundan 120 kuzu alınmaktadır (1,2). Günlük canlı ağırlık 263 gr. dır.
1. Vücut yapısı küçüktür. Bedeni yüksekliğine nazaran uzun, geniş ve derindir. Vücut rengi genel olarak beyazdır. Erkekler genel olarak baştan öne doğru kıvrımlarla açılan kalın ve kuvvetli boynuza sahiptir. Dişiler genel olarak boynuzsuzdur. Tırnak ve bacak yapısı sağlamdır, engebeli ve eğimli meralarda oldukça hızlı hareket eder. Sevk ve idaresi oldukça zordur.
2. En kaba Yapağılı koyun ırkımızdır. Yapağısı, kaba uzun ve keçeleşme kabiliyetinin düşük olması sebebiyle yatak ve yorgan yapımında daha çok tercih edilir.
3. Kuyruk yağsız ve uzundur. Eti lezzetlidir.
Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40 kg, süt verimi 40-50 kg, Her 100 koyundan 110 kuzu alınmaktadır (1,1). Günlük canlı ağırlık 220 gr. dır.
1. Kıvırcık ile Alman Yapağı Et Merinosu melezlenmesiyle elde edilmiş olup % 90 üzerinde Merinos geni taşımaktadır. Vücut geniş, derin, yuvarlak yapılı, orta uzunlukta, sırt düzgün ve geniş, bacaklar orta uzunlukta ve iriliktedir. Başın yüz kısmı ile bacak uçları çıplaktır. Renk beyazdır. Erkekler % 10-15 boynuzlu, dişiler boynuzsuzdur. Yaşama gücü yüksek sürü içgüdüsü oldukça iyi, sürü halinde yönetilmesi kolaydır. Sağım ve kırkıma olumsuz tepki vermez. Analık içgüdüsü iyidir. Bulunduğu bölge şartlarına uyumlu ve hastalıklara dirençlidir.
2. Yapağısı ince ve oldukça kaliteli olup tekstile uygundur.
3. Kuyruk yağsız, uzun ve incedir. Et verimleri iyi ve et kalitesi güzeldir. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 60-65 kg, süt verimi 78 kg, Her 100 koyundan 140 kuzu alınmaktadır(1,4). Günlük canlı ağırlık 320 gr. dır.
1. Vücut orta iriliktedir. Renk beyaz, göz etrafında, kulak uçlarında ve ağız etrafında siyah lekelere rastlanır. Ayakları siyah lekeli olanlar da görülmektedir. Kulaklar yere paralel ve ileriye doğrudur. Erkekler yanlara doğru açılan güçlü spiral boynuzlara sahiptir. Dişiler genel olarak boynuzsuzdur. Sıcak ve kurak iklim hayvanı olmakla birlikte değişik çevre koşullarına adaptasyon yeteneği iyidir. Yetersiz mera, barınak ve bakım besleme koşullarında yetiştirilebilir.
2. Yapağısı ince olup tekstile uygundur.
3. Kuyruk inceden yarı yağlıya kadar farklılık göstermektedir. Kuyruk yağ kitlesi, dip kısmından uca doğru azalan yapıdadır. Et kalitesi güzeldir. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 50 kg, süt verimi 80 kg, Her 100 koyundan 130 kuzu alınmaktadır(1,3). Günlük canlı ağırlık 150 gr. dır.
1. Bafra koyunu vücudu beyaz yapağı ile kaplı olup, sakız koyununda görülen ağırlıklı olarak göz etrafı, baş ve ayaklarda siyah lekeler görülür.
Karın altı ve ayaklar yapağısızdır. Koyunlar boynuzsuz olup, koçlarda boynuz bulunur. İkiz doğum oranı yüksektir. Bafra koyunu ülkemiz iklim ve çevre şartlarına uyumu ve adaptasyonu iyi olduğu bilinmektedir. Bu özelliğinden tercih edilmektedir. Bundan başka en önemli özelliği döl veriminin yüksek olmasıdır. İyi bakım beslenme ile yıllık sürü büyümesi % 250 olmaktadır.
2. Yapağısı ince ve tekstile uygundur.
3. Bafra koyunu kuyruğu ince uzun olup, dip kısımlarında hafif yağlanma görülür.
Anaç koyunlarda canlı ağırlık 60 kg, süt verimi 120 kg, Her 100 koyundan 220 kuzu alınmaktadır(2,2).
1.%25 sakız %75 tahirova gonotipine sahiptir. Karın altı ve ayaklar yapağısızdır. Koyunlar boynuzsuz olup, koçlarda küçük boynuz bulunur. Döl veriminin yüksektir. İyi bakım beslenme ile yıllık sürü büyümesi % 200 olmaktadır. İkiz doğum oranı ve yaşama gücü yüksektir. Sağım ve kırkıma olumsuz tepki vermez. Analık içgüdüsü iyidir. Bulunduğu bölge şartlarına uyumlu ve hastalıklara dirençlidir soğuk bölge koşullarına uyumu bilinmemektedir.
2. Yapağısı ince ve tekstile uygundur.
3. Kuyruk yağsız, uzun ve incedir. Et verimleri iyi ve et kalitesi güzeldir. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 60-65 kg, süt verimi 350 kg, Her 100 koyundan 180 kuzu alınmaktadır(1,8).
Yeni bir yer mi açtınız; mağazanızı yeniden mi tasarladınız veya yeni bir ürün ya da hizmet mi eklediniz? Bu haberi kendinize saklamayın; paylaşın, duymayan kalmasın.
Müşterilerin soruları varsa, bizim de yanıtlarınız var. En sık sorulan soruları ekleyin; böylece herkes kazançlı olsun.