1. Anavatanı Hollanda olan Holstein ismini Almanya`da bulunan Holstein eyaletinden almaktadır. Siyah- Beyaz renge sahiptir, sütçü yönde ıslah edilmiş bir kültür ırkıdır. Hollanda’da bulunan Holstein ırkı etçi Amerika'da bulunan Holstein ırkı ise daha çok sütçü yapıya sahiptir.
Ülkemizde süt inekçiliği sayısı bakımından Holstein ırkı inekler, birinci sıradadır.
2. Boyu uzun, deri ince ve yumuşak olmakla birlikte, sağlam bir kemik yapısına sahiptir, memeler büyük, yumuşak ve iyi şekillenmiştir.
3. Irkın soğuk şartlara dayanıklılığı iyi, sıcak iklimlere uyma kabiliyeti kötüdür.
Holstein ineklerinin canlı ağırlığı yaklaşık 700-900 kg’dır. Cidago yüksekliği 140-156 cm’dir. Boğaları ise 1000kg canlı ağırlığa ulaşabilir. 7000-11000 kg süt verebilir. Laktasyonda (305 gün) ortalama süt verimi yılda ortalama 8.000 kg’dır. Yağ oranları %3,5-4 ‘tür. En verimli zamanları 3-7 yaş aralığıdır.
1. Anavatanı İsviçre olmakla beraber daha çok Avusturya ve Almanya’da yetiştirilmektedir. Dünyada ve ülkemizde süt inekçiliği sayısı bakımından Simental inek, ikinci sırada bulunmaktadır. Kombine sığır ırkı olma özelliği taşıyan Simental hayvanlar eti ve sütü için yetiştirilmektedir.
2. Simental hayvanlar görünüm olarak albenisi olan sığır ırklarındandır. Baş tipik olarak beyazdır .Beden kırmızı beyaz alaca ve kırmızı lekeler farklıdır ayrıca sarı alaca renkleri ile ayrı bir görüntüye sahiptir. Ülkemizin çevre ve iklim şartlarına çok iyi uyum sağlarlar.Hastalıklara karşı başka ırklara göre daha dayanıklıdırlar. Bütün bölgelerimizde yetiştirilebilir durumdadır.
3. Besiye alınan simental danalar günlük canlı ağırlık artışı yaklaşık 1100 ile 1300 gr olmaktadır, % 60 – 62 civarında et randımanı oluşmaktadır.
Simental inekler süt verim yönü ile incelenecek olursa, laktasyon süresi 300 gündür. Bir laktasyon döneminde ülkemiz bakım şartlarında ortalama inek süt verimi 6.000 kg olmaktadır. Sütteki yağ oranı % 4 – 5,5 civarındadır.
1. Jersey süt kalitesi bakımından Dünya’nın en ünlü ırklarından biridir. Anavatanı olan İngiltere ve Fransa arasındaki Jersey Adası’ndan diğer ülkelere yayılmıştır. Ülkemize ilk kez 1958 yılında Amerika’dan Samsun’a getirilmiş ve Karadeniz Bölgesi, Jersey yetiştirme alanı olarak belirlenmiştir.
Burunlarının etrafında beyaz bir halka bulunması ve gözlerinin dışarı çıkık olması bu ırkın karakteristiğidir.
Sütçü sığır ırklarının en küçük yapılısıdır.
Ergin ineklerde ortalama canlı ağırlık 370 kg’dır. Jerseyler yemi, en ekonomik şekilde süte çevirirler. Orta kaliteli çayırları, diğer sütçü ırklardan daha iyi değerlendirirler.
2. Jersey, süt yağı oranı çok yüksektir. Orta düzeydeki şartlarda %6 yağlı, 5.000 lt / laktasyon süt verirler.
3. Et verimi çok düşük olduğu için besi hayvancılığında kullanılmaz.
1. İsviçre’nin Alp dağlarına ait bir ırktır. Esmer bir yapıya sahiptir sırt boyunca gri renkte çizgi görülür. Rengi koyu kahverengi veya gri & kahverengidir. Ağız kenarı açık renktedir. Erkek ve dişileri boynuzsuz veya küçük boynuza sahiptir. Büyük kulaklı, kulak içi açık renkte yoğun tüylüdür. Güçlü kas yapısına sahiptir. Sıcak ve soğuğa dayanıklıdır. Adaptasyon yeteneği yüksektir.
2. Canlı ağırlık dişilerde 650 kg’dır. Süt verimi 9000 lt/yıl’dır. Ortalama; yağ oranı : %4,5 ve protein oranı : % 4’dir.
3. Montofon danalar günlük canlı ağırlık artışı yaklaşık 1000 ile 1200 gr olmaktadır, % 55 civarında et randımanı oluşmaktadır.
1. Angus et üretiminde yoğun olarak kullanılan bir sığır türüdür. İskoçya'ya ait bir ırktır,
angus’un en önemli özelliği tamamen siyah olmasıdır. Ancak nadir de olsa kırmızı olanı vardır. Hem boğaları hem inekleri boynuzsuzdur. Dişiler erken olgunlaşmaktadır. Sağlıklı oldukları sürece yüksek yaşlarda dahi damızlıklardan buzağı almak mümkündür.
2. İneklerde süt oranı oldukça azdır, süt hayvancılığı açısından tercih edilmemektedir.
3.Bacak kemikleri kısa fakat et tutma kabiliyeti yüksektir. Canlı ağırlık dişilerde ortalama 500 -600 kg, erkeklerde ise 800- 950 kg’dır. Ayrıca et randımanı merada % 55, beside ise % 75 olarak bilinmektedir. Kas lifleri arasında yağın dağılımı oldukça homojendir. Bu durum etinin lezzetini arttırmaktadır.
1. Belçika mavisi, et verimi yüksek olmasına rağmen sınırlı ülkelerde yetiştirilmektedir.
Belçika mavisi, melezleme çalışması adından da anlaşılacağı gibi Belçika’da yapılmıştır. Belçika Mavisi; siyah beyaz, mavi beyaz ve düz beyaz renge sahiptir. Bazı mavi ve siyah renkler benekler halindedir. Çift kas geni taşıyan Belçika mavisi dana, gelişmiş kas yapısına sahiptir. Kemik yapıları incedir.
2. İneklerde süt oranı oldukça azdır, süt hayvancılığı açısından tercih edilmemektedir.
3. Çift kas geni taşıyan Belçika mavisi sığırları olağandan daha yüksek et verimine sahiptir. Belçika mavisi yavruları erken gelişirler. 12 aylık Belçika mavisi dana bir ton canlı ağırlığı geçebilir. Belçika mavisi inekleri yaklaşık 900 – 1000 Kg, Belçika mavisi boğaları ise yaklaşık 1500 – 1600 Kg canlı ağırlığa gelebilmektedir.
1. Hereford etçi sığır ırkıdır. Adını İngiltere’nin güneybatı bölgesinde ki Hereford Vadisinden almıştır. 17.yy’dan sonra bu vadiden tüm Dünya’ya yayılmıştır. Irk özelliğini barındırması için, boynu, alnı, göbek altı, ayak eklemleri ve kuyruk tüyü beyaz olur. Hem boynuzlu hem boynuzsuzdurlar. İklimlere karşı kolay uyum sağlar ve dayanıklılık göstermektedir. Sağlam kemik yapısına sahiptir. Kas ve tırnak yapısı oldukça sağlamdır.
2. Güçlü kas yapısına sahiptir. Az yağlı eti vardır ve yumuşaktır. Hereford’larda yetişkin bir sığırın canlı ağırlığı dişide 550 – 650 kg’dır. Erkeklerde ise bu ağırlık 850 – 900 kg civarındadır. Et verimliliği % 70 e kadar çıkmaktadır.
3. İneklerde süt oranı azdır ve genellikle yavrulara verilir.
1. Limousin Fransız kökenli bir et sığır ırkıdır. Anavatanı Fransa’nın güney batısındaki Limousin bölgesidir. Sakin yaratılışa sahip uyumlu hayvanlarıdır. Ülkemize ithalatı yapılmaktadır. Doğum kolaylığı olan bir ırktır. Annelik içgüdüsü üst seviyededir.Boynuzlu ve boynuzsuz yapıya sahiptir. Renkleri açık ya da koyu kızıldır.
2.Kaslı ve et tutma yeteneği yüksek etçi türüdür. Et yapısı yağsız, lifsiz ve yumuşaktır. İnce kemik yapılıdır. Etinin az yağlı oluşu, et kalitesinin yüksek olmasını sağlar. Limuzin ineği yaklaşık 800 kg, limuzin boğası ise 1200 kg canlı ağırlığa sahiptir.
3. İneklerde süt oranı azdır ve genellikle yavrulara verilir.
2. Şarole ırkı sığırların Fransa’nın Charolais bölgesinde yetişmeleri bu isimle anılmasına sebep olmuştur. Dünyada eti için yetiştirilen besi sığırı olarak bilinmektedir. Şarole sığır ırkının bütün vücudu kirli beyaz veya koyu krem renklidir. Şarole ırkında hem boynuzlu hem de boynuzsuz olanlar mevcuttur.
2. Şarole boğanın et kalitesi yüksektir. Ergin Şarole inek ırklarının canlı ağırlık ortalaması 800 -1000 kg’dır. Erkeklerde ise 1.000 ila 1.100 kg'dır. Şarole sığırlarında boğalar günlük 1.100 gr ila 1.300 gr arasında canlı ağırlık artışı göstermektedir.
3.Şarole inekler pek sağılmaz. Süt verimi yok denecek kadar azdır. Etteki randımanı % 70’tir. Şarole ırkı verim olarak etçi olduğundan daha ziyade besi sığırı olarak düşünülmektedir.
Yeni bir yer mi açtınız; mağazanızı yeniden mi tasarladınız veya yeni bir ürün ya da hizmet mi eklediniz? Bu haberi kendinize saklamayın; paylaşın, duymayan kalmasın.
Müşterilerin soruları varsa, bizim de yanıtlarınız var. En sık sorulan soruları ekleyin; böylece herkes kazançlı olsun.